Quokka

Kvokka (Setonix brachyurus) ir neliels pundurkaķis, apmēram liela kaķa lieluma. Tāpat kā citi makropodu dzimtas dzīvnieki, piemēram, ķenguri un valabiji, kvokka ēd zāli un sīkus augus un galvenokārt dzīvo naktī. Tā dzīvo dažās nelielās salās Rietumaustrālijas piekrastē, galvenokārt Rottnesta salā netālu no Pertas un Baldas salā netālu no Albānijas. Neliels skaits to dzīvo arī uz sauszemes aizsargājamā teritorijā Two Peoples Bay, kas ir kopīga ar Gilberta potoroo. Kvokka ir vienīgais Setonix ģints pārstāvis.

Kvokka, Rottnest sala, RietumaustrālijaZoom
Kvokka, Rottnest sala, Rietumaustrālija

Eiropas atklājums

Kvokka bija viens no pirmajiem Austrālijas zīdītājiem, ko ieraudzīja eiropieši. Holandiešu jūrasbraucējs Samuels Volkertzons 1658. gadā rakstīja, ka redzējis "savvaļas kaķi" Rottnesta salā. Villems de Vlaminghs 1696. gadā domāja, ka tās ir žurkas, un nosauca salu par "Rottenest", kas holandiešu valodā nozīmē "žurku ligzda".

Statuss

Mazajās piekrastes salās dzīvo daudz kvokku, un, tā kā tā ir tikai neliela teritorija, tās ir iekļautas neaizsargāto sugu sarakstā. Sauszemē tām uzbrūk dingo, kā arī ievesti dzīvnieki, piemēram, lapsas, suņi un kaķi. Tiem nepieciešams arī biezs zemes segums, lai iegūtu patvērumu. Lauksaimnieciskā darbība ir nopļāvusi lielu daļu zemes, un tas ir vēl viens iemesls, kāpēc suga ir apdraudēta.

Kvokas un cilvēki

Kvokas nebaidās no cilvēkiem, tāpēc jūs varat nokļūt pavisam tuvu tām, īpaši Rottnest salā. Rottnesta salā ir aizliegts jebkādā veidā pieskarties dzīvniekiem vai tos turēt rokās. Rottnest salas pārvalde var uzlikt 100 ASV dolāru naudassodu par kvokas paņemšanu rokās. Cilvēkus pat var saukt pie atbildības tiesā, un viņiem var piespriest naudas sodu līdz pat 1000 ASV dolāru. Šie naudas sodi ir piemēroti dažos neparastos gadījumos, kad Rottnest salas apmeklētāji ir ievainojuši vai nogalinājuši kvokku.

Uzvedība

Kvokka ir sabiedrisks dzīvnieks un dzīvo lielās grupās. Tie ēd zāli, grīšļus, sukulentus un lapas. Tās var ļoti saslimt, ja tiek barotas ar tādām lietām kā maize, ko tām dod Rottnesta salas apmeklētāji. Tagad apmeklētājiem ir aizliegts tās barot. Kvokas var vairoties jebkurā laikā kontinentālajā daļā, bet Rottnest salā - vasaras beigās. Kvokkas mātītei gada laikā piedzimst divi mazuļi (ko sauc par džokiem).

Kvokka pārvietojas tāpat kā ķengurs, izmantojot gan mazus, gan lielus lēcienus.

Apraksts

Kvokka sver no 2,5 kg līdz 5 kg. Tā ir aptuveni 50 cm gara ar 30 cm garu asti. Makropodam tas ir maz. Tam ir stingra uzbūve, noapaļotas ausis un īsa, plata galva. Izskatās pēc ļoti maza, trekna ķengura, bet spēj uzrāpties nelielos kokos un krūmos. Tam ir raupjš kažoks, kas ir brūnā krāsā un zem tā izbalē līdz gaiši brūnai. Kvokka ēd nelielu daudzumu savu izkārnījumu. Tas ir aptuveni mājas kaķa lieluma.

Nosaukums

Vārds quokka ir cēlies no njungāru vārda, kas, iespējams, bija gwaga.


AlegsaOnline.com - 2020 / 2022 - License CC3