Nīlzirgs

Hipopotams (Hippopotamus amphibius) jeb hipopotams, sengrieķu valodā "upes zirgs" (Ιπποπόταμος), ir liels Āfrikas zīdītājs, kas parasti ēd augus. Tā ir viena no divām joprojām dzīvajām Hippopotamidae dzimtas sugām. Otra suga ir hipopotamu suga.

Hipopotams ir otrs lielākais sauszemes dzīvnieks pēc izmēra un trešais lielākais sauszemes dzīvnieks pēc svara. Zilonis ir smagākais, bet baltais degunradis ir otrs smagākais, bet nedaudz mazāks par hipopotamu. Hipopotams ir arī smagākais pārnadžveidīgais.

Hipopotams ir daļēji ūdensdzīvnieks. Tas nozīmē, ka, lai gan parasti tas dzīvo uz sauszemes, lielu daļu laika tas pavada upēs un ezeros, kur tēviņi vada 5 līdz 30 mātīšu un mazuļu grupas. Dienā viņi saglabā vēsumu, uzturoties ūdenī vai dubļos. Ūdenī tie arī dzemdē mazuļus. Krēslas stundās tie nāk ārā, lai ganītos uz zāles. Hipopotami atpūšas kopā ūdenī, bet tiem patīk ganīties vieniem pašiem.

Hipopotamam ir mucas formas rumpis, ļoti liela mute un zobi, ķermenis gandrīz bez apmatojuma, īsas kājas un liels izmērs. Tas ir trešais lielākais sauszemes zīdītājs, spriežot pēc tā svara, kas ir no 1,5 līdz 3 tonnām. Baltais degunradis sver no 1½ līdz 3½ tonnas, bet trīs ziloņu sugas - no 3 līdz 9 tonnām. Lai gan tam ir īsas, resnas kājas, tas spēj skriet ātrāk nekā cilvēks. Daži hipoptoeļi īsus attālumus ir skrējuši ar ātrumu 30 km/h (19 mph). Hipopotams ir viens no niknākajiem dzīvniekiem pasaulē. To bieži dēvē par vienu no bīstamākajiem Āfrikas dzīvniekiem. Subsahāras Āfrikā ir aptuveni 125 000 līdz 150 000 hipopotamu. Visvairāk hipopotamu ir Zambijā (aptuveni 40 000) un Tanzānijā (20 000-30 000). Tie ir apdraudēti, jo tie zaudē savas dzīvotnes un tiek malumedīti gaļas un ziloņkaula zobu dēļ.

Etimoloģija

Vārds "hipopotams" cēlies no sengrieķu ἱπποπόταμος, hippopotamos, no ἵππος, hippos, "zirgs", un ποταμός, potamos, kas nozīmē "upe". Tātad "hipopotams" nozīmē "upes zirgs". Vairāk nekā vienu hipopotamu sauc par hipopotamiem, un tiek lietots arī "hipopotami" jeb "hipopotāmi". Hipopotamusi ir sociāli. Grupās kopā dzīvo apmēram 30 hipopotamu. Hipopotamu tēviņu sauc par bulli. Hipopotamu mātīte tiek saukta par govi, bet hipopotamu mazuli sauc par teliņu. Šo sugu sauc arī par parasto hipopotamu vai Nīlas hipopotamu.

Apraksts

Hipopotami ir ceturtie lielākie zīdītāji pasaulē (pēc vaļiem, ziloņiem un degunradžiem). Ēģiptes hipopotams ir mazāks par citiem. Tie var dzīvot ūdenī vai uz sauszemes. Tie var staigāt vai pat skriet pa upes dibenu.

Tā kā hipopotami ir tik lieli, tos savvaļā ir grūti nosvērt. Lielākā daļa pieaugušo hipopotamu tēviņu sver no 1500 līdz 1800 kg. Hipopotamu mātītes ir mazākas un parasti sver no 1300 līdz 1500 kg. Vecāki tēviņi var būt vēl lielāki. To svars ir vismaz 3200 kg, bet dažkārt pat 4500 kg.

Šķiet, ka hipopotamu tēviņi turpina augt visu mūžu. Savukārt hipopotamu mātītes vissmagākās kļūst aptuveni 25 gadu vecumā.

Hipopotamiem ir liels un smags ķermenis, tumši pelēka āda un īsas kājas. Hipopotamu galvenā aizsardzība ir ārkārtīgi spēcīga mute. Tie var sasniegt 15 pēdu garumu un 3000 mārciņu svaru.

H hipops Lisabonas zooloģiskajā dārzā
H hipops Lisabonas zooloģiskajā dārzā

Hipopotama skeleta zīmējums
Hipopotama skeleta zīmējums

Hipopotama mutes iekšpusē
Hipopotama mutes iekšpusē

Dzīve

Hipopotami ir zālēdāji, kas dzīvo grupās. Lai gan hipopotoms ir pusūdens dzīvnieks un tam ir tīklotas kājas, pieaugušais hipopotams nav īpaši labs peldētājs un neprot peldēt. Tas reti sastopams dziļos ūdeņos; ja tas notiek, dzīvnieks pārvietojas, lēkājot no dibena kā cūkdelfīns. Dienā tie parasti uzturas dubļos un ūdenī, bet naktī iznāk ēst zāli vai lapas. Lai gan hipopotami ir lielgabarīta dzīvnieki, uz sauszemes tie var sasniegt 30 km/h (19 mph), bet parasti tie pārvietojas krosā.

Izplatīšana

Līdz aptuveni pirms 30 000 gadiem Ziemeļāfrikā un Eiropā dzīvoja daudz hipopotamu. Senā pagātnē tie bija izplatīti arī Ēģiptes Nīlas reģionā, lai gan tagad tur to vairs nav. Plīnijs Vecākais raksta, ka viņa laikā labākā vieta Ēģiptē, kur atrast šo dzīvnieku, bija Saites nome. Pēc arābu iekarošanas 639. gadā šo dzīvnieku tur joprojām varēja atrast. Hipopotami joprojām sastopami Ugandas, Sudānas, Somālijas, Kenijas, Kongo Demokrātiskās Republikas un Etiopijas ziemeļu daļas upēs un ezeros, rietumos caur Ganu līdz Gambijai, kā arī Dienvidāfrikas (Botsvānā, Dienvidāfrikas Republikā, Zimbabvē, Zambijā). Daži hipopotami dzīvo arī Tanzānijā un Mozambikā. Tiem patīk dzīvot vietās, kur ūdens nav pārāk dziļš.

Hipopāteri un cilvēki

Agresija

Hipposi ir ļoti agresīvi pret cilvēkiem, kuriem tie parasti uzbrūk gan laivās, gan uz sauszemes bez acīmredzamas provokācijas. Hipopotamu agresiju izraisa tas, ka cilvēki pārāk tuvojas viņu bērniem. Hipopotami ļoti sargā savus mazuļus, un bieži vien viņi baidās, ka cilvēki rada lielus draudus viņu mazuļiem. Tie tiek uzskatīti par vieniem no bīstamākajiem lielajiem dzīvniekiem Āfrikā.

Arheoloģija

Senākais pierādījums tam, ka cilvēki ir bijuši saistīti ar hipopotamiem, ir griezumu pēdas uz hipopotamu kauliem Bouri veidošanās vietā pirms aptuveni 160 000 gadu. Vēlāki klinšu gleznojumi un gravīras, kurās attēloti medījamie hipopāteri. Tās ir atrastas Sahāras centrālās daļas kalnos pirms 4000-5000 gadiem netālu no Džanetas. Arī senie ēģiptieši daudz zināja par hipopotamiem. Viņi zināja, ka hipopotams ir mežonīgs, mežonīgs dzīvnieks, kas dzīvo Nīlas upē. Ēģiptiešu mitoloģijā Tawaret, grūtniecības un dzemdību aizsardzības dievietei, bija hipopotama galva. Tas bija tāpēc, ka senie ēģiptieši redzēja, cik aizsargājošas hipopotamu mātītes varēja būt par saviem mazuļiem.

Fajansa skulptūra no Ēģiptes Jaunās Ēģiptes karalistes, 18./19. dinastijas, ap 1500-1300. gadu p.m.ē., kad hipposi joprojām bija plaši izplatīti gar Nīlu.
Fajansa skulptūra no Ēģiptes Jaunās Ēģiptes karalistes, 18./19. dinastijas, ap 1500-1300. gadu p.m.ē., kad hipposi joprojām bija plaši izplatīti gar Nīlu.

Atpūta Londonas zoodārzā 1852. gadā
Atpūta Londonas zoodārzā 1852. gadā


AlegsaOnline.com - 2020 / 2021 - License CC3